6 начина да избегнете онлайн измами


Онлайн пазаруването безспорно е лесно и удобно, но дори в тези случаи трябва да бъдете внимателни.

1. Можете ли да се доверите на търговеца?

Всеки търговски сайт в интернет трябва да има контакти (телефон, e-mail и др.) за връзка и ясни правила за извършване на покупката и доставката. Ако срещнете нещо неясно, свържете се с търговеца и му задайте своите въпроси, преди да направите покупка.

2. Предпазливост

Когато пазарувате често онлайн, проверявайте транзакциите, извършвани през вашата кредитна карта. Следете за плащания, които не сте извършвали, но присъстват в извлеченията.

3. Предпазливост – отново

Попитайте вашата банка дали е възможно да се осигури защита на вашата кредитна карта, това става обикновено чрез въвеждане на индивидуален номер за всеки онлайн сайт, от който пазарувате. Така лесно може да се разбере дали с вашата карта се злоупетребява.

4. Знайте правилата

Повечето страни имат строги закони, свързани с онлайн пазаруването. В САЩ например, ако до 30 дни след поръчката не е извършена доставка, банката спира плащането. Поинтересувайте се, но преди това вижте какви са условията на търговеца и какъв е срока, който той дава.

5. Четете малките букви

Преди да направите поръчка, задължително прочетете условията на сайта – в какви случаи можете да върнете поръчката, в какъв срок можете да го направите и кога – не можете.

6. Бъдете осведомени

Онлайн пазаруването може да бъде безопасно и сигурно, просто бъдете осведомени. Разгледайте сайта, от който смятате да пазарувате, поинтересувайте се от условията му (които задължително трябва да присъстват), прочетете всичко, което е важно за вас – как се извършват покупката и продажбата, какви са сроковете за доставка, какви са условията за връщане на повредена стока, какви са начините за разплащане, условията за защита на личните ви данни и, разбира се, координати за обратна връзка.

Supermag
Снимка: Flickr
Вижте още:

Защо интернет заменя супермаркета?

Мъжете дори онлайн пазаруват различно от жените

Няколко невероятни факти за онлайн пазаруването

Предимства на онлайн пазаруването