Торта с желирани плодове

Торта с желирани плодове
Катя Георгиева


Продукти:

» 3 опаковки готови блатове (може да се комбинират кафяви със светли, може и само от един вид - в една опаковка са по 3 броя)
» 1 л прясно мляко
» 250 г краве масло
» 1 1/2 ч.ч. захар
» 6 жълтъка и 2 белтъка
» 4 с.л. брашно
» 1 пакетче желатин
» сокът от един компот (от светли плодове)
» 3 ванилии
» плодове по избор за украса
» ядки за декорация

Сироп:

» 1 ч.ч. захар
» 1 ч.ч. вода
» 1 ванилия




Приготвяне:

Млякото с 1 1/2 ч.ч. захар се загрява докато се стопи захарта. Жълтъците и белтъците заедно с брашното се разбиват до хомогенност и към тях на тънка струя се прибавя млякото, като се бърка. Прибавят се ванилиите и се вари отново докато кремът се сгъсти и изглади. (Приготвям всичко това в микровълнова фурна, за да избегна загаряне по дъното на съда, като отвреме на време, отварям и разбърквам).

Оставя се да се охлади, като се разбърква периодично, с цел кремът да не образува коричка. През това време се разбива в отделен съд размекнатото краве масло.

Когато кремът достигне температура, приблизително около телесната, се излива по малко в маслото като се бърка енергично и се внимава да не се пресече.

Накисва се желатинът в малко вода и се изчаква да набъбне. Слага се в съд с вода и се стопява на водна баня, без да завира. Прибавя се към сока от компота и се оставя на хлдно да стегне (фризерът върши работа, като от време на време се разбърква). Когато започне да стяга, се изважда. Сварява се сиропът, като се запазва горещ.

Подготвят се и плодовете за украса.

Единият блат, който ще е най-отгоре, се изрязва като рамка, широк около1,5 см, а вътрешната част се отделя. Това ще послужи като борд по ръба на тортата, за да не изтече желатинът.

Започва се да се редят блатовете, като се сиропират и се намазват с крем. Последният блат се маже с много тънък пласт, за да послужи като фон и същевременно се залепя върху него изрязаният като рамка.

Украсява се с плодовете и върху тях се разпределя желатинът (желето става малко повече, така че може да се използва за друго).

Отстрани тортата се намазва с останалия крем и се декорира с ядки по желание.

Тази торта приготвих за 18- рожден ден на дъщеря ми. Всичко бе абсолютна импровизация от моя страна - изпълнението е трудоемко, изисква малко повече време, но пък крайния резултат си заслужава - явно е добра атестация за мен факта, че тортата се е изконсумирала до хапка.

Надявам се, да не се разочароват онези, които имат търпението да я приготвят!