Огретен с тиквички



Огретен с тиквички
от Георги Бърдаров

Необходими продукти:

  • 5 средно големи тиквички
  • 350 мл. прясно мляко
  • 2 с.л. пшенично брашно
  • 1 връзка пресен копър
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Време за приготвяне: 60 мин.




Начин на приготвяне:
Измийте добре и почистете тиквичките. Нарежете ги на колелца с дебелина около 1 см., след което нарежете всяко колелце на 4 части. Поставете ги в голяма, предварително намазнена тава, след което ги поръсете с нарязания копър, черен пипер, сол и натрошеното сирене. Добавете зехтина и разбъркайте добре. Поставете тавата в предварително силно загрята фурна 220-240 С и с периодични разбърквания запечете тиквичките за около 30 мин. В голяма купа разбийте яйцата, двата вида брашно и прясното мляко (най-добре се получава в кухненски робот). Настържете на едро ренде кашкавала. Извадете тиквичките от фурната, наръсете отгоре кашкавала и залейте обилно със сместа от яйца, мляко и брашно. Запечете на вече по-слаба фурна за около 20 минути или докато се зачерви добре. Ястието идеално се гарнира със сладка горчица или с кисело мляко. Bon Appetit!