Зеленчуци Темпура

 

Време за приготвяне: 30 минути
 

Съставки:
 

За зеленчуковата Темпура:
 

  • Олио
  • 1 червена чушка, нарязана на ленти
  • 1 глава кромид лук, нарязана на рингове
  • 1 малка глава броколи, накъсана на цветчета
  • Или други зеленчуци, които обичате

За панировката Темпура:
 

  • ½ ч.ч. бяло брашно
  • ½ ч.ч. царевично нишесте
  • 1 ч.л. сол + допълнително за сервиране
  • 1 голямо яйце, разбъркано
  • ¾ ч.ч. охладена светла бира или газирана вода

За соса:
 

  • ¼ ч.ч. майонеза
  • 2 ч.л. лют сос
  • 1 скилидка чесън, настъргана

Начин на приготвяне:
 

Напълнете тенджера с тежко дъно 1/3 или ½ с олио. Загрейте до 190°С.

Междувременно в голяма купа смесете брашното и царевичното нишесте. Добавете бирата и предварително разбърканото яйце. Смесете всичко добре.

Добавете зеленчуците и разбъркайте добре.

Изваждайте зеленчуците и ги слагайт в нагорещеното олио като отцеждате излишната панировка преди това. Докато пържите, обръщайте често зеленчуците. Гответе до златисто – 1-2 минути. Извадете в покрита с хартия чиния и веднага посолете.

Продължете да пържите на порции, докато всички зеленчуци се сготвят.

Смесете съставките за соса и сервирайте.

За любителите на азиатската кухня, вижте още ТУК