Защо защитата от слънцето е толкова важна?


Вредните слънчеви лъчи са сред основните причинители на бръчки, изсушаване на кожата и появата на нежелани дефекти по гладката й повърхност. Ето затова защитата от слънцето се нарежда сред основните грижи за вашата кожа, а слънцезащитните продукти – сред най-важните на козметичния рафт.

Ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето са твърде агресивни за кожата и излагане на слънце може да доведе до изгаряне, появата на петна и лунички, както и дехидратиране и поява на бръчки.

Различните хора изгарят и по-различен начин, това зависи от количеството на меланин в кожата. Така тъмната кожа има по-висок праг на поносимост към слънчевите лъчи. Затова и производителите на козметика създават слънцезащитни продукти с различна степен на защита (SPF). Колкото по-голяма е цифрата, изписана върху флакона, толкова по-дълго е защитена вашата кожа.

Важно е да знаете, че никой слънцезащитен продукт не е в състояние да ви предпази през целия ден. Нанасяйте го периодично през около два часа, а след като кожата се намокри задължително я намажете със слънцезащитен продукт отново.

Също така, когато избирате слънцезащитен продукт, обърнете внимание да има едновременно UVA и UVB защита, за да сте сигурни, че кожата ви е предпазена, когато се излагате на слънце.

Слънцезащитните продукти действат като улавят ултравиолетовите лъчи и ги трансформират в топлина, така не им позволяват да достигнат до кожата и да й навредят. Освен това съдържат съставки като цинков оксид и титанов оксид, които разпръскват лъчите и не им позволяват да достигнат до повърхността на кожата.

И още нещо – важно е да защитите кожата си, дори, когато има облаци или стоите под чадъра на плажа...
SuperMag
Снимка: Flickr


Абонирай се за най-вкусните предложения на SuperMAG.bg