Как да изберем слънцезащитен продукт


Лятото носи приятни мигове на плажа, но защитата на кожата е задължителна, ако искате да я запазите млада и здрава. Ето няколко стъпки как да изберете подходящия слънцезащитен продукт:

1. Четете етикетите

На някои продукти е отбелязано, че са слънцезащитни (sunscreen), а на други, че са блокиращи (sunblock). Първите поглъщат ултравиолетовите лъчи, а вторите ги отразяват. И двата продукта предпазват кожата, но на слънцезащитните (sunscreen) са им необходими 20 минути, за да започнат да действат.

2. Изберете добре числото SPF

SPF 15 означава, че можете да останете защитени под слънчевите лъчи 15 пъти по- дълго, отколкото без слънцезащитен продукт и преди кожата ви да започне да изгаря. Номерът SPF се отнася до UVB лъчите, не за UVA.
SPF 15 блокира 93% от UVB лъчите, SPF 30 – 97%, а SPF 50 – 99%.

3. Проверете съставките

Учените смятат, че продуктите, които съдържат микронизиран цинков оксид и титанов диоксид са за предпочитане пред тези, сред чиито съставки са РАВА и оксибензон.

4. Изберете широкоспектърен продукт

Най-добра защита на кожата си можете да постигнете с широкоспектърните продукти, които предпазват не само от UVB лъчите, но и от UVA. Най-често такива продукти съдържат мексорил.

5. Бъдете скептични

Бъдете скептични към надписи от типа на “защита през целия ден” и отново проверете надписите и цифрите на етикета.
Освен това няма продукт, който да издържа при плуване и затова, нанасяйте отново, след като излезете от водата.

6. Гледайте срока на годност
Важно е да следите срока на годност, за да сте сигурни какво купувате. Ако сте отворили флакона преди една година, най-добре си купете нов.
SuperMag


Абонирай се за най-вкусните предложения на SuperMAG.bg