Видове шампоан


Колкото и добър да бъде един шампоан, няма да свърши добра работа, ако не е подходящ за типа на вашата коса. Първото, с което трябва да се съобразите е това дали косата ви е суха, мазна или нормална.
За бъде добре измита косата, шампоанът се нанася два пъти, като след всяко нанасяне се изплаква добре. При нанасяне се използват дланите и лек масаж с пръстите върху скалпа, това стимулира кръвообращението и поддържа косата чиста и здрава.

След основната класификация на шампоаните, те се разделят в следните подраздели:

Шампоан, балансиращ pH на кожата

Факторът pH в шампоаните действа благотворно върху косата и кожата. Обикновено съдържанието на pH е между 4.5 и 5.5. Използва се при третирана и боядисана коса, тъй като въздейства върху вредните за косата химикали.

Шампоан 2 в 1

Този шампоан съдържа съставки, които почистват косата и такива, които я хидратират. Това позволява бързото му действие.

Билков шампоан

Шампоаните на билкова основа съществуват в различни варианти и за различни типове коса. Съдържат екстракти от билки и растения, които има положителен ефект върху косата.

Шампоан против пърхот

Тези шампоани съдържат химически съставки, които въздействат върху продуцирането на себум от кожата и така намаляват пърхота. Шампоанът против пърхот изсушава косата и е добре да се използва веднъж седмично, заедно с неутрален шампоан.

Медицински шампоан

Медицинските шампоани съдържат антисептици, които унищожават бактериите върху скалпа. Добре е да се използват след консултация със специалист.

Сух шампоан

Сухите шампоани буквално попиват излишната мазнина от скалпа, но могат да изсушат косата. Използват се в краен случай.
SuperMag
Снимка: Flickr


Абонирай се за най-вкусните предложения на SuperMAG.bg