Пилешки шишчета на фурна

Пилешки шишчета на фурна
от Стоянка Савова



Необходими продукти за 8-10 шишчета
500гр пилешко филе
3 големи зелени чушки
3 глави стар лук
1 тиквичка
2 домата
сол
черен пипер
червен лют пипер
зехтин
дървени пръчици за шишчета


Начин на приготвяне:
Нарязваме пилешкото на кубчета и го увкосяваме с подправките. Разрязваме лука на половина и го разделяме на люспи. Чушката нарязваме на едри правоъгълни парчета. Доматите и тиквичката нарязваме на филийки с дебелина около 1см. Зеленчуците не се овкусяват предварително, защото пускат течността си. Те ще бъдат посолени след като ги нанижем на шишчето. Започваме да правим шишчетата, като редуваме съставките: лук, чушка, месо, тиквичка, домат. След като са готови ги посоляваме леко и намазваме със зехтин, тъй като пилешкото месо е сухо и няма мазнина. Готовите шишчета слагаме в тавичка и печем на грил около 35мин. на 200 градуса, като ги обръщаме от време на време.
Време за приготвяне: приблизително 45мин.

Моят коментар:
Както знаем, шишчетата са специалитет за всяко барбекю. Тази рецепта е изключително подходяща за домашни условия. Идеята за нея ми беше дадена от баща ми преди няколко години. От тогава ги правя винаги по този начин. Стават сочни и крехки и вървят чудесно както с бира, така и с бяло вино. Идеално се възприемат когато поканя гости вкъщи. И рецептата е лесна, дори и децата могат да се включат когато я приготвяте.