Защо се създаде ориз Баланс?
Известен факт e, че кафявият ориз е богат на витамини, минерали и баластни вещества. Кафявият му слой съдържа фибри, а зародишът е богат на магнезий, калций, желязо, витамин Е и витамини от групата В.
За съжаление приготвянето му отнема твърде дълго време, при което полезните вещества намаляват. А фибрите му дразнят нежната стомашна лигавица.
След сваряване кафявият ориз остава твърд и не е подходящ за приготвяне на традиционни български ястия, а по-скоро е предпочитан от хора спазващи хранителен режим.
От своя страна белият ориз е мек и деликатен. При него кафявият слой е отстранен. Той е по-лесен за приготвяне продукт, който обаче е по-беден на хранителни вещества.
В желанието да се допринесе за здравословното хранене на семейството и едновременно с това да се запази традиционния вкус се създаде ориз Баланс. При специалната му обработка се запазват голяма част от витамините и минералите, намиращи се в зародиша, а фибрите и ненаситените мастни киселини от повърхностния кафяв слой на зърното са оптимално съхранени.
Ориз Баланс се сварява за същото време като белия, вкусен е и e полезен. С него може да се приготвят традиционни ястия, като същевременно се грижим семейството ни да се храни пълноценно.
Подходящ е за всякакви рецепти, в които се използва бял ориз – пълнени чушки, пиле с ориз, мляко с ориз и много други.
Хранителна стойнст на 100 г |
|
Енергийна стойност |
340 ккал/1440 kJ |
Мазнини |
1,6 г |
от които наситени мастни киселини |
0,5 г |
Въглехирати |
70 г |
от които захари |
0,8 г |
Влакнини |
7,8 г |
Белтъци |
7,5 г |
Сол* |
0,1 г |