Ориз арборио е най-известният и използван сорт за ризото. Получава името си от едноименно селце в Северна Италия. Ориз арборио е характерен с едрите си зърна и голямата си способност да абсорбира вода (1:4), което му позволява  да набъбва чувствително. При варене зърната не се слепват.
Да се съхранява на сухо и хладно място.
   
   
    
        
            | Енергийност (kcal/kJ) | 339 kcal / 1442 kJ | 
        
            | Въглехидрати (г) | 75 г | 
        
            | от които захари (г) | 0.7 г | 
        
            | Мазнини (г) | 0.6 г | 
        
            | от които наситени (г) | 0.1 г | 
        
            | Протеини (г) | 8.5 г | 
    
     
   
    
Произход:
  България   
    
   
    
Производител:
  Oberon