Зелен Фасул 500 г

този продукт Ви носи: 3 точки

Цена за 1 бр:

4.99 лв.


Вземи 2 за 9.49 лв.
Не е наличен в момента

Тегло:

500 гр.

Описание на продукта
Зеленият боб е вкусен, чудесен във всякакви ястия,истинско удоволствие за вегетарианците, защото съдържа всички нужни полезни за тялото хранителни елементи.

Той съдържа значителни количества витамин С, провитамин А, витамини от групата В, витамин Е, фолиева киселина, минерали и баластни вещества.
Съдържащите се в него витамини C, A, Eи цинк ефикасно се борят срещу свободните радикали и осигуряват на кожата здраве и младост.

Пресният зелен фасул има ниско съдържание на калории (31ккал на 100грама), без наситени мазнини, голямо количество от витамини, минерали и производни растителни микроелементи.
Зеленият фасул е богат на хранителни фибри ( 9% на 100гр), които действат като силно разслабително. Това от своя страна помага за защита на вътрешните органи. Благодарение на тези фибри се намалява и нивото на холестерола в кръвта.
Зелен фасул – този зеленчук съдържа учудващо голямо количиство от Витамин А и много от полезните антиоксиданти като лутеин, зеаксантин и бета-каротин. Тези антиоксиданти помагат на тялото да се пребори със свободните радикали и болести при хора в напреднала възраст.
Зеленият боб също така съдържа зеаксантин, важен антиоксидант-каротеноид , който подпомага здравословното функциониране на зрителния апарат.
Зеленият фасул е голям “резервоар” на фолиева киселина . 100 гр. съдържат 9% фолиева киселина. Витамин B-12 и фолиевата киселина предопределят делението на клетките и синтеза на ДНК. Много често използван по време на бременност за предотвратяване на различни дефекти на плода.
Зелените шушулки на зеления фасул съдържат големи количества Витамин B6(пиридоксин), тиамин (витамин B-1) и витамин C. Усвояването на храни богати на витамин C се противопоставя на инфекциозните болести и свободните радикали.
Желязо, Калций, магнезий, манган и калий благоприятстват функционирането на метаболизма, а те се намират в много добри количества в зеления фасул. Калият е важен елемент, който контролира сърдечния ритъм и кръвното налягане.

По време на колумбовите пътешествия, култивирането на градински боб се разпространява бързо в Северна и Южна Америка, а в последствие и по надалеч.
Много от ранните европейски автори наблягат значението на Зеления фасул като основна част в прехраната на индианците. В испански исторически източници Фасулът също е основен в менюто на Инките – храна на по-ниските класи е обикновенния фасул, а по-високите класи предпочитали лунен фасул (Phaseolus lunatus). В Европа зеления фасул идва през 16 век .
витамините, енциклопедия на зеленчуците, зелен фасул, зеленчуци, фасу

 

 

Хранителни стойности за 100 г
Енергийност (ккал/ kJ) 0.039
Въглехидрати (г) 6.97
от които захари (г) 2.21
Мазнини (г) 0.22
Протеини (г) 1,79
Фибри (г) 2.60
Вода (г) 90

 

Произход:

България
Препоръчани продукти