Този вид боб е с дребни, черни, лъскави зрънца, които след сваряване придобиват деликатен и гладък вкус. Характерният му черен цвят се дължи на съдържащите се в обвивката му полезни разтворими антоцианини. Богат е на растителни протеини, фибри, витамини В1, В9 минералите желязо, магнезий и фосфор.
Хранителна информация 100г % от РКП*
Енергийна стойност (kJ) 1608 19%
Енергийна стойност (kcal) 381 19%
Мазнини (g) 1,4 2%
от които наситени мастни киселини (g) 0,4 2%
Въглехидрати (g) 62 23,8%
от които захари (g) 2,1 2,3%
Влакнини (g) 16 -%
Белтъци (g) 22 44%
Сол (g) ** 0,01 0,2%
- Референтни количества за прием на средностатистически възрастен (8 400kJ/2 000kcal)
Произход:
България