Този вид зеленчук е особено богат на витамините А, В1, В2, В6, С и Е, като количеството на витамин С е с пъти по-голямо спрямо това в магданоза и цитрусовите плодове.
Винаги избирайте ярки, жилави и лъскави зеленчуци с гладка кожа. Чушката трябва да ви се струва тежка за своята големина. Не взимайте чушки с петна и повредени участъци. Съхранявайте ги в хладилник в полиетиленова торбичка или в отделението за плодове и зеленчуци, не по-дълго от пет дни.
| Хранителни стойности за |
100 г |
| Енергийност (ккал/ kJ) |
20 ккал |
| Въглехидрати (г) |
4.64 |
| Мазнини (г) |
0.17 |
| Протеини (г) |
0.86 |
| Магнезий (мг) |
10 |
| Витамин C (мг) |
80.4 |
| Калций (мг) |
10 |
| Желязо (мг) |
0.34 |
| Витамин A (IU) |
370 |
| Витамин B4 (мг) |
5.5 |
Произход:
Гърция