Див лук 140 г

този продукт Ви носи: 6 точки

Цена за 1 бр:

5.97 лв.

Не е наличен в момента

Тегло:

140 гр.

Състав:

В 100 г див лук се съдържат: Калории 30 Белтъчини 3.27 г Въглехидрати 4.35 г Мазнини 0.73 г Калций 92 мг Желязо 1.6 мг Бета каротин 2612 мкг.

Описание на продукта
Дивият лук е популярна култура, използвана предимно като подправка на различни ястия

В кулинарната традиция на Франция и Швеция дивият лук е използван най-малко от 1806 г, когато в книга авторът подробно описва неговата консумация с палачинки, супи, риба и сандвичи.


Дивият лук е доста добър източник на някои витамини като С и А. Нежните перца съдържат следи от сяра, а също така са богати на желязо и калций. В растението се откриват нива на калий и по-значително дози витамин К и др. Вкусът му се допълва и от високото му съдържание на още доста витамини, минерални соли и етерични масла.


Избор и съхранение на див лук
Салата с див лук

Дивият лук се продава както както пресен, така и замразен или сух. Ако имате възможност си го купете пресен, за да се насладите максимално на качествата му. Ако искате да го съхраните за зимата, най-добре го замразете.

Готвене с див лук

Крехките и нежни тънички листа на дивия лук са високо ценени в кулинарията. С техният деликатен вкус, който е нещо средно между зелен чесън и лук, малките перца на шивеса намират интересно приложение. Те лесно губят от вкуса си, след като претърпят кулинарна обработка или се изсушат. Затова и най-пълноценно можете да се насладите на вкуса и аромата на сибирския лук, ако го консумирате в прясно състояние като подправка към салати и различни ястия.

Див лук може да се добави в почти всички кулинарни специалитети, които се приготвят с останалите видове лук, с тази разлика, че е добре да го прибавяте към края на готвенето. Дивият лук прекрасно се съчетава с млечни продукти, като придава специфичен и интересен привкус на млечни сосове, извара и салати със сирене. Много подходящ е за овкусяване на ястия с яйца, картофи, като картофената ви салата или пюре ще очарова всеки, който има честа да опита вашите специалитети.

Дивият лук успешно се добавя като подправка в топли или студени супи – сушен, прясно нарязан или смачкан. Също така се чувствайте свободни да го поръсвате скълцан върху различни местни ястия, панирани хапки и шницели, различни запеканки и солени пайове, наденички, крокети и др. Всеки сметанов сос ще добие уникален вкус, ако накрая му добавите ситно скълцан див лук.

Освен това резанецът е перфектен за украса на кулинарни шедьоври, като широко се използва в най-добрите ресторанти по света, за да се придаде по апетитен или пък уникален вид на ястието. Доста добре се съчетава и с вкуса на пуешко или риба. Дори запечена филия с масло, поръсена с див лук, ще достави удоволствие на сетивата ви.

Дивият лук се използва в различни хлябове, масла и дори за овкусяване на оцет. В Полша традиционно дивият лук се поднася със сирене и извара, а едно типично лятно шведско ястие е херинга с див лук. Всъщност дивият лук е един от най-важните подправки в френската кухня наред с естрагона, кервела и магданоза.

Препоръчани продукти