За разлика от кромида луковицата на шалота има способността бързо да се дели на няколко на брой по-дребни скилидки (подобно на чесъна), всяка от които е издължена и обикновено със слабо оцветена във виолетово вътрешна част.
Шалотът прибавя дълбочина във вкуса на супи, сосове, яхнии - и особено пилешки и рибни ястия. За разлика от обикновения кромид лук, шалотът има много по-деликатни вкус и аромат, леко напомнящи за друг роднина – чесъна, и затова е широко използван като добавка във френската кухня. Но французите са на мнение, че пърженето придава горчиви нотки във вкуса на шалота, което ги кара да го варят или задушават с вино.
В 100 г шалот се съдържат 350 килокалории и никакъв холестерол. Другите ценни елементи и съставки са калий, калций, селен, магнезий, желязо, фосфор, фибри и витамините А, C, B, K.
Произход:
Турция