Коприва 400 г

този продукт Ви носи: 1 точки

Цена за 1 бр:

6.29 лв.

Не е наличен в момента

Брой:

1 бр..

Описание на продукта
Копривата е едно от най-полезните растения, които природата е дала на човек. Народната медицина отдавна е признала и употребява копривата с лечебни цели, а ползите от нея с огромни и доказани. Природолечителите обичат да се шегуват, че ако човечеството е запознато с нейните лечебни сили, не биха засаждали нищо друго, освен коприва. Освен това ползи може да има от всички части на копривата – корена, стъблото и листата.

Кулинарно приложение на коприва

Наред с доказаните си здравословни свойства, копривата се е утвърдила и като вкусна храна, с която може да доставим удоволствие на сетивата и небцето си. Кулинарната й обработка е разностранна, но е важно да се отбележи, че колкото по-малка е тя, толкова по-голямо количество от полезните вещества на копривата ще попаднат в нашия организъм.

Обикновено сме свикнали да включваме коприва в менюто си през пролетта. Любими на мнозина са супа от коприва, яхния от коприва или пък салата. Заради парещите иглички на копривата, тя трябва да се бере с ръкавици и да се попари за кратко преди да се хапва. От коприва може да се направи дори брашно, а чаят от коприва е световно признат с целебните си свойства.
Ползи от коприва

Може да се каже, че копривата е едно от чудесата, с които ни е дарила природата. Тя е известна със своето стягащо, отхрачващо, тонизиращо, противовъзпалително и диуретично действие. Коприва се препоръчва като мощно средство за предпазване от чернодробни, артритни, ревматични и бъбречни заболявания, също и при лечение на алергии и анемия.

Целебната сила на копривата се дължи на нейните кръвопречистващи функции.
Чай от коприва

Отварата от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта. Освен за пикочните пътища, копривата е полезна и за отделителната система, тъй като добре регулира работата на стомаха. Световноизвестната лечителка Мария Требен горещо препоръчва да се пие отвара от коприва и дава доста информация за ползите от тази билка.

Продължителният прием на запарка от растението засилва имунната система и бори вирусните заболявания и бактериалните инфекции. Чай от коприва лекува проблеми на пикочната система. Той успешно се справя с пясък в бъбреците и пикочния мехур, както и при болестно задържане на урина. В голяма част от случаите проявлението на бъбречните заболявания е свързано с външни екземи и силно главоболие.

Доказано е, че копривата помага и при проблеми с черния дроб и жлъчката, заболяване на далака (дори и при туморни образувания на органа). Растението „чисти” слузта в стомаха и дихателните органи, стомашните спазми и язва. Копривата има страхотен ефект и върху дихателните пътища. Приемът на чай от лечебното растение помага и при белодробни проблеми.

Консумацията ежедневно на една или две чаши чай от коприва би била от полза за всеки. Чаят от билката повишава работоспособността, концентрацията и премахва умората и отпадналостта. Ако хапвате прясна коприва, ефектите ще са същите. Високото съдържание на жизнено важния елемент желязо, който е отговорен за трудоспособността и енергията в организма, е главна характеристика на копривата.

По-добре е да пиете запарка от коприва без захар. По желание чаят може да се смеси с отвара от лайка или мента. Освен това копривата има доказано съдосвиващо действие и тонизиращо действие върху матката, което помага при маточни кръвотечения.
Разкрасяване с коприва

Освен здравословни ползи и вкусна храна, копривата може да ни помогне да се справим с някои козметични проблеми, които ще ни направят по-красиви. Екстрактът от коприва е широко използван за подмладяване и разкрасяване.

Страдащите от интензивен косопад могат да си помогнат с коприва. 100 г нарязани листа от коприва се залива с 0.5 л вода и 0.5 л оцет. Сместа се вари 30 минути и се прецежда. Вечер преди лягане косата се изплаква с така приготвената отвара.

Има изпитана френска рецепта за заздравяване на косата с копривата се прилага. Веднъж на 1-2 седмици след измиване косата се намокря със запарка от сухи листа на коприва, която се втрива в кожата на главата. За приготвянето й се взима 1 супена лъжица нарязана коприва, залива се с чаша вряла вода и се кисне като чай. Изстиналата запарка се прецежда.

Препоръчани продукти