Цикорията е деликатен листен зеленчук. За да запазите хрупкавата структура на листата от цикория, е желателно да съхранявате цикорията не повече от 3-4 дни в хладилник.
Листата от цикория са подходящи за направата на сосове, салати, основни ястия и дори десерти
Кулинарно приложение
Като храна цикорията е ценена поради хрупкавата си текстура с деликатна горчивина, която лесно се премахва, ако листата престоят във вода с малко оцет. Оттам насетне можете да приготвите цикорията по различни начини – да я сварите, задушите, печете и т.н. В свежо състояние, под формата на салата, цикорията гарантира пълен набор от вкусове и полезни вещества. Цикорията можете да използвате като подложка за различни предястия, поръсени с малко лимонов сок или зехтин, а върху тях пък подредете малки резени сварени яйца, ароматни сирена, риба, пилешко или друго месо. Разбира се, цикорията е подходяща и за различни ястия като запеканки, яхнии, ориз, сосове, десерти и т.н. Можете да я запечете и на скара, да се сготви на супа и т.н.
Произход:
Испания