Чери доматите Кумато се отличават от другите сортове по цветя на кората си, която варира от тъмнозелено-кафяво, когато са млади, до тъмночервено-махагоново, след като узреят напълно. По-тъмната кожа на този сорт е резултат от високото им съдържание на фруктоза. Тези домати имат много кръгла форма и изключително сочно вътрешно месо, с наситен и леко кисел вкус, ако са млади и изключително сладък вкус, когато са узрели.
Те са отличен източник на витамини А и С и са с високо съдържание на бета-каротин. Те не съдържат холестерол и са богати на калий и магнезий. Благодарение на техния богат на антиоксиданти състав, доматите също са признати като храна, бореща се с рака.
Чери доматите Кумато са вкусен заместител на класическите чери домати и могат да се използват във всяка фаза на зрялост. Когато са тъмнозелени до кафяви, техният мек вкус и твърда текстура ги правят идеални за употреба сурови и нарязани на филийки за салати, сандвичи, паста и брускети. След като развият наситен червен оттенък, текстурата им е сочна и вкусът им е много по-сладък. На този по-късен етап те са страхотни за готвене - могат да се пекат, да се гриловат на скара, да се сотират или варят, за да се направят сосове.
Да се съхранява при температура между 8 и 10 °C
Произход:
Испания