Българска традиция е за Бъдни вечер на масата да има ошав. Той е едно от задължителните ястия в празничната вечер. Неговият приятен аромат внася уют във всеки дом.
Ошавът е хармонично съчетание от сушени плодове. Всеки избира видът на плодовете според своите предпочитания.
Начин на приготвяне:
Измийте сушените плодове и ги накиснете в студена вода за няколко часа.
След това прецедете водата им през гъсто сито и ги сложете заедно с нея да врат.
Към врящите плодове добавете супена лъжица захар и щипка канела.
Накрая, когато плодовете омекнат, прибавете супена лъжица мед и щипка ванилия.
Ошавът за Бъдни вечер се поднася охладен.
Условия за съхранение
Да се съхранява на сухо и проветриво място, без пряка слънчева светлина.
След отваряне да се съхранява в затворен съд.
Алергени
Може да следи от ядки, сусамово семе и глутен.
Енергийност (kcal/kJ) |
246 kcal / 1031 kJ |
Въглехидрати (г) |
66 г |
от които захари (г) |
47 г |
Мазнини (г) |
0.44 г |
от които наситени (г) |
0.08 г |
Протеини (г) |
1.8 г |
Произход:
България