Папая 1 бр

този продукт Ви носи: 8 точки

Цена за 1 бр:

5.99 лв.

Не е наличен в момента

Брой:

1 бр.

Състав:

Хранителни стойности в 100 г папая: 40 ккал; 0,5 г белтъчини; 0,1 г мазнини; 7 г въглехидрати; 1,6 г фибри;

Описание на продукта

Папая е сладък, вкусен и полезен тропически плод. След като опитва папая в края на 15-ти век, Христофор Колумб я нарича “плодът на ангелите”. Заслужава ли папаята това ласкателство?

Папаята е изключително богата на витамини (А, В, С, D, Е), минерали (калций, калий, желязо, фосфор, мед, цинк, магнезий) и фитоестрогени. Латексът, който съдържа неузрялата папая, съдържа ензимите папаин и химопапаин.

Папаинът се използва като подобрител на някои готови продукти, тъй като прави месото по-крехко, за избистряне на бирата, в козметичната, фармацевтичната и текстилната промишленост. Папаята може да се консумира сурова, консервирана, на нектар или като гарнитура на различни месни ястия.

Папаята намалява риска от чернодробни заболявания.

Папаинът, който се съдържа в папаята, помага при за лечение на язви, намалява отоците, сваля високата температура и помага за заздравяване на рани след операция.

Папаята има антибиотично действие и е полезна при вирусни заболявания.

Папаята помага за изхвърляне на токсините от организма и подобрява храносмилането. Има умерен гликемичен индекс (59) и нисък гликемичен лоудинг (2). Съдържащият се папаин подпомага разграждането на храни, богати на белтъчини (месо, яйца, сирена, риба и ядки).

Папаята е сладък плод, така че не прекалявайте с консумацията й, особено по време на диета.

Неузрялата и необелена папая може да се запази за две-три седмици на тъмно и студено място. Розово-червените плодове са узрели и трябва да се консумират до 1-2 дни след покупката, за да не презреят.