Мандарини ок. 1кг

този продукт Ви носи: 4 точки

Цена за 1 бр:

4.39 лв.

Не е наличен в момента

Тегло

1 кг..

Описание на продукта
Мандарините са едни от най-известните представителите на цитрусите, познати още от древността. Мандарините са цитрусов плод с изключително ценни хранителни предимства. Дървото на мандарината е от семейство Седефчови (Rutaceae) и представлява малко вечнозелено субтропично плодово дръвче. Има тъмнозелени блестящи листа, а негова родина е Югоизточна Азия и по-специално земите на днешен Китай и Виетнам. Името на мандарините идва от едноименните висшите китайски сановници, които се отнасяли с изключително уважение към този плод.

В 100 г плод мандарина няма никакъв холестерол. Обикновената мандарина има 35 ккал, 81, 4 г вода, до 17 г захари (предимно фруктоза), 42 мг витамин С, 18 мг витамин А, 32 мг калций, 210 мг калий. Откриват се и малки количества В1, В2, РР и каротин. Подобно на всички цитрусови плодове мандарините са бомба от витамин С, но има още и витамин А, витамин D и витамин К, както и бром.

Според изследвания мандарините са плод, който не може да съдържа нитрати, защото лимонената киселина в тях действа като унищожител на вредните съединения. Лимонената киселина действа като прочистваща съставка, която влиза в биохимични реакции с нитратите и убива токсините. Ето защо мандарините са силна храна по пътя към прочистването на организма. В кората на мандарините се среща и веществото терпен, което има противотуморно действие и пречи на струпването на кръвните плочки.

Оставени на стайна температура, мандарините могат да се съхраняват до 2-3 дни. Поставени в хладилник издържат малко по-дълго.

  • Този продукт е с ориентировъчно тегло на разфасовката и стойността му може да варира. Ще бъдете таксувани за точно отмереното тегло, което ще получите.

Произход:

Гърция
Подобни продукти
Loading
Препоръчани продукти