Кумкуат 250 г

този продукт Ви носи: 12 точки

Цена за 1 бр:

11.99 лв.

БР.
Добави в количката

Тегло:

250 гр.

Описание на продукта
Кумкуат – дребният оранжев цитрус, символ на гръцкия остров Корфу. В стария град на Керкира е пълно с „кумкуатаджийници“, в които може да се купят разнообразни неща от кумкуат – сладко, желе, ликьор, ракия и т.н.

Кумкуатът е дребен цитрусов плод на вечнозелено дръвче или храст, достигащо 3 метра височина, от семейство Rutaceae. Има приятен вкус, подобен на портокал, с лек кисело-горчив привкус. Може да се яде с кората. През 1912 година ботаниците ги обособяват в отделен род Fortunella, тъй като кората им е по-тънка и сладка от другите цитрусови плодове.

Всъщност кумкуатът се появява на остров Корфу чак след Първата световна война, а е култивиран в Китай още през Средновековието. Затова понякога го наричат „китайска мандарина“. Японците му викат „кин-кан“, което в превод означава "златен портокал". Англичаните го разпространяват в Европа в средата на ХІХ век. Днес кумкуат се култивира и отглежда в Китай и Индокитай, Япония, Флорида и Калифорния.


Кумкуатът е богат на витамини (С, А, D, E и от групата В) и минерали (калций, магнезий, желязо, фосфор, цинк, мед, магнезий и т.н.).

Хранителни стойности в 100 г кумкуат: 71 ккал; 1,9 г белтъчини; 0,9 г мазнини; 16 г въглехидрати; 6,5 г фибри

Кумкуат – кулинарно приложение
Кумкуатът има разнообразни кулинарни приложения – освен суров, може да се консумира сушен, захаросан, под формата на сладко, желе, ликьор, ракия и т.н. Има тонизиращо и освежаващо действие. Смесен с гореща вода облекчава болките в гърлото. Кумкуатът е предпочитан коктейлен плод и понякога замества маслинката в мартинито.Подобни продукти
Loading
Препоръчани продукти