Карамболата е познат и още като "звезден плод", а наименованието му идва от факта, че при напречно разрязване се получава отрязък във формата на звезда. Този екзотичен плод, с родина Югоизточна Азия, е месест, сочен и леко стипчив. Пулпът е много сочен, хрупкав, без влакна, подобен по консистенция на зряла ябълка. Под плътната кора има 10-12 светли семена в желатинови капсули. Тегло на плодовете-70-150 грама, лъскава кора с леко восъчно покритие.
Подходящ за всякакви комбинации в салати и предястия, за украси на сладкиши и торти.
Плодът е 90% вода и богат на витамини, отлично утолява жаждата и глада. В състава на карамбола се срещат органични киселини, витамини В1, В2 и В5, витамин С, бета каротин, минералите калций, желязо, фосфор, натрий, калий. Плодът съдържа ензими, които убиват вредните бактерии в червата и спомагат за елиминирането на токсините. Пулпът е богат на фибри, полезни за отслабване. Плодовете, изядени сутрин на гладно, стимулират добър метаболизъм и метаболизъм.
Звездният плод не е подходящ за консумация от хората, диагностицирани с бъбречно заболяване, поради високото съдържание на оксалова киселина, освен ако техният лекар не каже, че е безопасно за тях.
Да се съхранява при температура между 8 и 10°C.
Произход:
Испания