View

този продукт Ви носи: 9 точки

Цена за 1 бр:

5.80 лв.

Не е наличен в момента

Тегло:

100 гр.

Състав:

сушени годжи бери; не съдържа ГМО

Описание на продукта
Пакетирано от "Вергов 1" ЕООД

Названието „годжи“ идва от китайското (gouqizi) и от древни времена е изключително високо ценено в традиционната китайска медицина. Расте в полите на Хималаите. Не случайно в Китай се носи легенда, че хималайските столетници се хранят с годжи бери. Според първата съществуваща Китайска медицинска книга, написана 100 г. пр. н.е., те имат свойствата да обогатяват Ин, да подхранват кръвта, да тонизират бъбреците и черния дроб, да овлажняват белите дробове.
Годжи бери е растение-родственик на картофа, домата и чилито, които принадлежат към семейство картофови. Поради изключителната си хранителна стойност, богатия червено-оранжев цвят и приятния плътен вкус, китайският, монголският и тибетският народ са отглеждали алкалното растение преди около приблизително 5 хиляди години. За да се запази плода, той се изсушава до конситенция, близка до тази на стафидата.

Годжи бери комбинира в състава си разнообразни и във висока концентрация минерали, витамини и аминокиселини. Всеки един елемент от състава на растението е жизненоважен за нормалното функциониране на човешкия организъм.
Калций – основен градивен материал на зъбите и костите, елемент с многобройни функции, важен за сърдечната дейност, невропроводимостта и респективно мускулната дейност, хормоналната и ензимна обмяна, както и за преноса на вещества през клетъчните мембрани. Годжи бери съдържа между 8-10% от препоръчителната дневна доза калций.
Калий - освен, че е електролит и ензимен ко-фактор, калият, използван като заместител на натрия в хранителния ни режим, може трайно да понижи високото кръвно налягане.
Желязо – желязото участва в много метаболитни процеси, но преди всичко е незаменим градивен елемент на хемоглобина. Недостигът на желязо в организма води до появата на желязодефицитна анемия. Смята се, че годжи бери е сред растенията с най-високо съдържание на желязо.
Цинк – годжи бери може да бъде източник на 20% от необходимата дневна доза цинк, който от своя страна участва в синтеза на протеини, ДНК и на повече от 100 ензима. Той е ключов фактор в редица основни клетъчни функции.
Селен – има изявено антиоксидантно действие, а съдържанието му в годжи бери е равно на необходимия дневен прием.
Рибофлавин (Витамин В2) – незаменим при синтеза на други витамини и ензими, участва в енергийния метаболизъм. Ежедневен прием на лиций осигурява необходимата дневна доза рибофлавин.
Витамин С – годжи бери има съдържание на витамин С 20 mg/ 100g – същото съдържание като при портокалите.
Сред фитохимикалите, които се съдържат в годжи бери, особено важни са:
Бетакаротин – каротиноид, съдържащ се в храни с оранжево-червен цвят като тиква, моркови, сьомга и годжи бери. Бетакаротинът е основен елемент в синтеза на мастнорастворимия витамин А, който има отношение към нормалното развитие на организма, доброто зрение, клетъчната структура, здравето на костите, зъбите и кожата.
Зеаксантин – каротиноид, който има централно значение като пигмент в ретината
Полизахариди – изпълняват редица функции, сред които подобряване структурата на чревния епител, повишаване усвояването на минерали, регулиране нивото на глюкоза в кръвта, понижаване нивото на PH, като по този начин се редуцира риска от рак на дебелото черво, стимулиране дейността на имунната система. Полизахаридите също така имат антиоксидантни свойства и антиейджинг ефект.

Сушените плодове на годжи може да си приемат в сурово или се прави чай (запарете годжи в 250 мл кипяща водата за 5 минути при стайна температура. Пие се водата и се ядат плодовете ).
Произход:

Китай
Подобни продукти
Loading
Препоръчани продукти