Годжи Бери Гурме Класа 200 гр

този продукт Ви носи: 18 точки

Цена за 1 бр:

11.97 лв.

Не е наличен в момента

Тегло:

200 гр.

Описание на продукта
В Централна Азия плодовете на Годжи (или лиций), известни също като "щастливи ягодоплодни" са толкова ценни, че хората там празнуват няколко фестивала всяка година в негова чест. То е толкова почитано, тъй като се смята, че плодовете спомагат за увеличаване на дълголетието и благополучието. Счита се, че Годжи предотвратява стареенето, приема се за красота и младост, енергия, сила и търпение.
Изследванията сочат, че плодът е с изключителни здравословни качества. Основното полезно свойство на тези дребни плодчета е да осигурят на организма много безценни хранителни вещества. В 100 гр. се съдържат 350 Kcal въглехидрати, 70% протеини, 10% мазнини, 10% фибри. Плодът е източник на големи количества витамин С, както и на омега-3 и омега-6 мастни киселини.
Годжи бери има и изявено антиоксидантно действие, като помага за превенция от ракови заболявания. В изсушените плодчета количеството на безценните съставки не се променя значително. Годжи бери е богат на бета каротин и зеаксантин, последният от които защитава ретината и честата му консумация намалява риска от развиване на слепота в старческа възраст.
Среща се най-вече в Азия (откъдето произхожда), Северна и Централна Америка. Известна е още с имената лициум и мерджан. Плодовете са малки, червени на цвят, наподобяват обикновените червени боровинки, побира общо 21 микроелемента в себе си. Годжи берито неслучайно бива наричано „плодът на дълголетието“ – съдържа големи количества сесквитерпеноиди, вещества силно забавящи стареенето на човешкия организъм. Води се за един от големите антиоксиданти в световен мащаб, подобрява зрението, либидото и половата функция. То съдържа германий (вид минерал), отговорен за производството на интерферона в човешкия организъм, който от своя страна влияе върху борбата с различните ракови заболявания.
В Централна Азия плодовете на Годжи, известни също като "щастливи ягодоплодни" са толкова ценни, че хората там празнуват няколко фестивала всяка година в чест на това растение. То е толкова почитано, тъй като се смята, че плодовете спомагат за увеличаване на дълголетието и благополучието. На голяма надморска височина Годжи растат на свобода при естествени условия. Зърната са леко сушени на умерено топлото слънце, така че на практика плодовете са непреработени.
Една легенда гласи, че известният за времето си китаец Ли Цин Юен е живял 252 години като консумирал плода в комбинация с женшен. Друга легенда разказва за търговци от запад, които срещат в Китай девойка, която биела един изнемощял старец. Те се притекли на помощ на клетника, но били изумени от факта, че това била майка наказваща своя син. Майката била на около 300 години, а синът едва на 90. Той обаче бил отказал да приема магическата билка Годжи бери и за това остарял, оглупял и изгубил своите сили преди майка си.
Годжи бери е полезна билка за черния дроб, бъбреците, очите, подсилва организма, дава енергия. Подходяща при прилошаване, замайване, виене на свят, изморени очи, отслабнало зрение, бучене в ушите, болки в кръста и гърба, при диабет. Наричан още „императорски плод”, има доказан ефект при висока кръвна захар и мазнини в кръвта, висок холестерол. Подходящ при настинка и авитаминоза – съдържа големи количества витамин С. Силно повишава имунитета, особено при регулярен прием. Поради това, се препоръчва двумесечна терапия за възстановяване на организма, съживяване на кожата и прочистване на черния дроб от натрупаните токсини, като е желателно Годжи Бери да се консумира директно, без термична обработка като храна или в спиртна настойка, а не като чай.

Използва се често като храна в китайската кухня, като се прибавя към най-различни видове задушени, пържени и печени ястия от зеленчуци, месо, морски продукти, към супи, каши, чайове, отвари, сладки и др. Около 10-15 плодчета от лиций се измиват и се готвят заедно с другите храни. Може да се консумират и направо като стафиди. Спокойно може да добавяте плодове в овесените си ядки. Плодът е много добре изсушен, което предполага по-голяма концентрация на полезни вещества в него. Ако искате да го консумирате директно и да е по-мек, трябва само да го оставите за няколко часа не опакован. Бързо поема влага от въздуха.

Добавете този продукт към мюсли, сладкиши или супа всеки ден или яжте плодове Годжи като закуска.

Препоръчителна доза: 10-30 гр. дневно.


Произход:

Китай
Подобни продукти
Loading
Препоръчани продукти