Редовната употреба на доматен сок с храната защитава организма от тромби в кръвоносните съдове и намалява риска от масирана тромбоза.
Изследователите извършили експеримент с участието на 200 доброволци и установили, че порция доматен сок намалява плътността на кръвта със 70 процента. Специалистите смятат, че доматът намалява риска не само от тромбоза, но и от инсулт и инфаркт на миокарда. Съставките с антитромбозни свойства в домата са флавоноидите. Необходимото за профилактиката количество флавоноиди се съдържа в 6 пресни домата.
   
   
 
        
    
        
            | Хранителни   стойности за | 100 г | 
        
            | Енергийност (ккал/ kJ) | 37 | 
        
            | Въглехидрати (г) | 3 | 
        
            | от които захари (г) | 3 | 
        
            | Мазнини (г) | 0.1 | 
        
            | от които наситени (г) | 0.1 | 
        
            | Протеини (г) | 0.9 | 
        
            | Сол (г) | 0.66 |