Сос с мек аромат за овкусяване на солени ястия, сосове и маринати. Веган продукт, без глутен и мая.
Сосът Уорчестър е може би най-известният продукт на графството, чието име носи. Първоначално е произведен в Уорчестър от двама химици Джон Уийли Лий и Уилям Перинс и е пуснат в продажба през 1837 г. Той все още се произвежда в града днес, макар че произходът на рецептата остава мистерия. Въпреки че днес съставките са изброени, точната рецепта никога не е била публикувана и остава строго пазена тайна. Бързият му успех насърчава други фирми да копират рецептата - знае се за над 30 само в Уорчестър. Сосовете са били особено популярни през 19-ти век, тъй като те придават вкус на иначе обикновена храна и спомагат за омекотяване на жилаво месо.
Сортът Уорчестър често се използва за подсилване на храни и напитки, като традиционния уелски rarebit, салата "Цезар"или подлютените "дяволски яйца". Като ненатрапчив вкус или източник на юмами, така нареченият "пети вкус", той се добавя и към ястия, които традиционно не го съдържали, като чили кон карне и говежда яхния. Използва се и като подправка на стекове, хамбургери и други ястия. Сосът се използва и за ароматизиране на коктейли като Блъди Мери и Цезар. Разклатете добре преди употреба.
Съхранявайте на сухо и хладно място. След отваряне съхранявайте в хладилник.
Енергийност (kcal/kJ) |
89 kcal / 379 kJ |
Въглехидрати (г) |
18.4 г |
от които захари (г) |
13.7 г |
Мазнини (г) |
0.8 г |
от които наситени (г) |
0.09 г |
Протеини (г) |
1.4 г |
Сол (г) |
3.79 г |
Произход:
Великобритания