Така наречената Родопска "брънза" представлява бито сирене (извара) с нарязани на ситно парченца мек кашкавал. На времето са съхранявали продукта в кожени мехове, затова е известна и като “мяхово сирене”. Днес тази практика не се прилага, брънзата се стерилизира в буркани. Краве млякото е от животни, отглеждани изцяло пасищно в полите на Рила и Родопите.
Начин на употреба: Предназначен за директна консумация или добавяне към различни ястия.
Как се приготвя: Млякото се подгрява до 35 градуса и се подсирва с мая. Престоява няколко часа в покой, след което се нарязва със специален уред н амалки парченца с големина на царевични зърна. Отново престоява, за да си пусне суловатката. Нагряма се до 35-40 градуса и се бърка бавно в т.нар. процес "на изпичане"/запарка (сместа прилича в този момент повече н акашкавал). Отделно от суроватката се прави извара, която се прецежда. На финалния етап получените парченца се смесват с изварата. Добре омесената смес се нарича Брънза. Стерилизира се в буркани. Добър апетит.
Хранителни стойности за |
100 г |
Енергийност (ккал/ kJ) |
349/1461 |
от които захари (г) |
1.8 |
Мазнини (г) |
30 |
от които наситени (г) |
20 |
Протеини (г) |
18 |
Сол (г) |
3.5 |
Произход:
България
Производител:
Bredas