Манов пчелен мед, който е изключително богат на минерали, аминокиселини, както и на олигозахариди, в сравнение с останалите видове мед. Този рядък вид мед е тъмен на цвят, със средна сладост, специфичен аромат и гъста консистенция.
Рядък и ценен от вековните дъбови и борови гори на територията на Странджа, Стара планина, Родопите и Средна гора. Мановият мед се получава от сладкия безцветен сок "мана" (медена роса) по иглолистните и широколистните дървета. Времето, през което пчелите събират маната, е около два месеца и започва от средата на лятото, когато вече няма нектар. Специфичната влажност, както и особеностите на климата и почвите, допринасят българският манов мед да се счита за един от най-качествените и чисти в света.
Да не се приема от хора с алергии към пчелни продукти! .
Условия за съхранение
При температура до 25ºС и влажност до 80%
Енергийност (kcal/kJ) |
362.89 kcal / 1537.7 kJ |
Въглехидрати (г) |
78.75 г |
от които захари (г) |
57.74 г |
Мазнини (г) |
3.65 г |
от които наситени (г) |
0.6 г |
Протеини (г) |
3.76 г |
Произход:
България