Сусамова тахан халва с какао и фруктоза.
Халвата е сладкарско изделия, което произлиза от Индия и Централна Азия. Халвата подмладява и съживява организма, укрепва нервната система и подобрява кръвообращението. Тя е богата на протеини, натрий, калий, калций, мед, магнезий, желязо, цинк, фосфор и мастни киселини. Семената от слънчоглед, фъстъци и сусам, от които се правят различните видове халва, съдържат витамини А, Е и витамини от група В. Известно е, че те са необходими за растежа и зрението, за сърдечно-съдовата система, подобряват паметта и укрепват имунната система. По тази причина халвата е особено полезна за израстващия детски организъм, още повече ако е изработена само от натурални продукти.
Kaчествената халва трябва да бъде напълно суха, по нея да не е избила мазнина, да има влакнеста структура, която при консумация лесно се руши и топи в устата. Независимо, че халвата е висококалоричен продукт, с терапевтични цели дори отслабващите могат да си позволят по 50 грама на ден, твърдят специалистите по хранене. Желателно е това да става преди обяд. Така че, ако много ви се прияде нещо сладко, вместо вафла, можете да изядете 30-50 грама халва.
Да се съхранява на сухо и проветриво място, без пряка слънчева светлина. Температура на съхранение: 14-21ᴼC. Температура на консумиране: 18-21ᴼC.
Алергени: Сусамено семе, слънчогледово олио.
   
   
    
        
            | Енергийност (kcal/kJ) | 532 kcal / 2224 kJ | 
        
            | Въглехидрати (г) | 53 г | 
        
            | Мазнини (г) | 29 г | 
        
            | Протеини (г) | 10 г | 
        
            | Сол (г) | 0.15 г | 
    
     
   
    
Произход:
  България