Alto - Фантастично, вкусно, здравословно
Тук нашите партньори от Алто ще подбират постоянно нещо интересно за Вас:

Къри

Най-често когато се говори за къри, мислим и с право за Индия и за Китай, но куните на тези две страни не изобилстват от рецепти с къри. Те съществуват най-вече в Мексико, Тайланд и на Антилските острови. Всяко къри има своята самоличност, която се определя от изкуствтото добре да подбереш точните подправки. Канелата, карамфила и джинджифила придават една нежна и свежа сладост, сминдуха един лек, малко по-продължителен вкус; със зърната от кимион и кориандър придобивате малко по-плътна сладост. За къри за 4 човека, 1-2сл. смес от подправки са достатъчни за да се позволи на сместта да придобие деликатесен вкус без същевременно той да надделява в ястието. Сложете подправките да се пържат още когао започвате да готвите, за да увеличите вкусът им, но без да ги оставяте да прегорят, защото придобиват горчив вкус. За малайското къри можете да прибавите лимоновидно растение заради тръпчивия вкус. Таиянските кърита са широко използвани в много ясия; най-общо тяхната сила се показва при ястия с по-лек вкус. Кърито на прах и гарам масалата се запазват за около 4 месеца. Вие самите бихте могли да си направите паста от къри.

Паста от къри:
компоненети: 1.5к.л зърна от кимион, 1к.л от гарам масала, 1к.л. чесън на прах, 1.5к.л. паприка, 1л. куркума, 1щипка сол, 30мл. винен оцет, 1.5к.л. зърна от кориандър, 1.5к.л. пипер на прах, 1к.л. суха мента, 15мл вода, 30мл. маслиново олио, сока от 1 резен лимон.
Смелете зърната в мелничка за кафе(определена за такава употреба) и ги прибавете към сухите компоненти. Разбъркайте добре, прибавете водата, сока от лимон и оцета и смесете всичко на финна паста. леко затоплете зехтина в тиган и го прибавете към пастата. Загрейте на слаб огън докато поеме цялата вода(около 10мин.). Бихте могли да използвате приготвената смес веднага или да я запазите в стъклен буркан - херметически затворен - излейте малко олио върху пастата, за да я консервирате.