Средна хранителна стойност за 100 гр:
Енергийна стойност - 1843 kj/ 440 kcal
Мазнини - 18,3 гр,
от които наситени мастни киселини - 2,8 гр
Въглехидрати - 29,3 гр,
от които захари - 8,9 гр
Влакнини - 8,9 гр
Белтъци - 35,1 гр
Сол - 0,01 гр
Соята е сред най-добрите източници на протеини, особено за хората, които не консумират месо. Освен това съдържа фибри и фитоестрогени.
Доказано е, че действа укрепващо на имунната система. Освен това е полезна за костната система и бъбреците.
Соята има разнообразни приложения в кулинарията - може да се консумира самостоятелно, да се добавя към ястия, да се пече като ядки или да се приготвят различни храни от соя като тофу, например.
Произход:
Китай