Оризът Arborio е много мек, лесно се развира, затова се препоръчва да се сваля от огъня, преди да е напълно готов. Тогава оризът ще се довари сам, но зърната ще запазят формата си. При варене той придобива кремообразна консистенция и поглъща вкуса и аромата на останалите съставки на блюдото.
Основна рецепта за 2 порции гарнитура: Накиснете 150 г от ориза за една нощ. След това задушете 1 глава лук в зехтин и добавете изцедения ориз, сотирате за кратко. Добавете постепенно 600 мл зеленчуков бульон и оставете да къкри около 50-60 минути, като разбърквате от време на време.
Съхранявайте на сухо и прохладно място.
Енергийност (kcal/kJ) |
351 kcal / 1489 kJ |
Въглехидрати (г) |
73 г |
от които захари (г) |
1.2 г |
Мазнини (г) |
2.4 г |
от които наситени (г) |
0.7 г |
Протеини (г) |
8.5 г |
Сол (г) |
0.02 г |
Произход:
Германия