Нахутът има специфичени вкус и текстура, които го правят подходящ за комбинация с различни по вид подправки и храни.
Известен е най-вече със съдържанието на високи нива растителен протеин, което го прави предпочитан при диети без животински продукти. Също така, нахутът е богат източник на фибри от рзлични видове, витамини от група В и фолиева киселина. Има нисък глекимичен индекс, с което е подходящ и за диабетици.
Нахутът е главната съставка в една от най-известните разядки на света - хумусът.
Сертификат: BG-BIO-18
| Хранителни стойности за |
100 г |
| Енергийност (ккал/kJ) |
364/1524 |
| Въглехидрати (г) |
61 |
| от които захари (г) |
11 |
| Мазнини (г) |
6 |
| от които наситени (г) |
0,6 |
| Протеини (г) |
19 |
| Сол (г) |
0,24 |
Произход:
Европейски съюз