Нахутът има специфичени вкус и текстура, които го правят подходящ за комбинация с различни по вид подправки и храни.
Известен е най-вече със съдържанието на високи нива растителен протеин, което го прави предпочитан при диети без животински продукти. Също така, нахутът е богат източник на фибри от рзлични видове, витамини от група В и фолиева киселина. Има нисък глекимичен индекс, с което е подходящ и за диабетици.
Нахутът е главната съставка в една от най-известните разядки на света - хумусът.
Сертификат: BG-BIO-18
   
   
 
        
    
        
            | Хранителни   стойности за | 100 г | 
        
            | Енергийност (ккал/kJ) | 364/1524 | 
        
            | Въглехидрати (г) | 61 | 
        
            | от които захари (г) | 11 | 
        
            | Мазнини (г) | 6 | 
        
            | от които наситени (г) | 0,6 | 
        
            | Протеини (г) | 19 | 
        
            | Сол (г) | 0,24 | 
    
 
     
   
    
Произход:
  Европейски съюз