Киноата се развива на надморска височина от 4000 м. Характерна е за Андите. Тя е богата на протеини и основни аминокиселини, засилва имунната система на организма. Може да се сервира  със зеленчуци, след като се свари на тих огън за 10-15 мин. Представлява също чудесна закуска с мюсли, ядки, мед или добавена към кисело мляко. Великолепна гарнитура към богата гама блюда. Подходяща за култивиране на био-кълнове.
   
    
 
        
    
        
            | Хранителни   стойности за | 100 г | 
        
            | Енергийност (ккал/kJ) | 393/1645 | 
        
            | Въглехидрати (г) | 63,9 | 
        
            | от които захари (г) | 1,5 | 
        
            | Мазнини (г) | 6,9 | 
        
            | от които наситени (г) | 1,2 | 
        
            | Протеини (г) | 16,2 | 
        
            | Сол (г) | 0,05 | 
    
 
     
   
    
Произход:
  Европейски съюз