Киноата се развива на надморска височина от 4000 м. Характерна е за Андите. Тя е богата на протеини и основни аминокиселини, засилва имунната система на организма. Може да се сервира със зеленчуци, след като се свари на тих огън за 10-15 мин. Представлява също чудесна закуска с мюсли, ядки, мед или добавена към кисело мляко. Великолепна гарнитура към богата гама блюда. Подходяща за култивиране на био-кълнове.
| Хранителни стойности за |
100 г |
| Енергийност (ккал/kJ) |
393/1645 |
| Въглехидрати (г) |
63,9 |
| от които захари (г) |
1,5 |
| Мазнини (г) |
6,9 |
| от които наситени (г) |
1,2 |
| Протеини (г) |
16,2 |
| Сол (г) |
0,05 |
Произход:
Европейски съюз