Червената леща става мека и кадифена след кратко готвене. Подходяща е за „Дал” ястия, които традиционно се сервират в Индия. Лещата съдържа 26% протеини и единствените растения, които я превъзхождат в това отношение са соята и конопът. Освен това тя е богата на фибри, фолиева киселина, витамин В1 и минерали. Бобовата култура е и един от най-добрите източници на желязо, което я прави незаменима част от менюто на вегетарианците и на всеки, който се нуждае от диета, богата на този елемент.
Фибрите в лещата помагат на храносмилателната система да функционира нормално и намаляват натрупването на холестерол. А ниският й гликемичен индекс означава, че нейните въглехидрати се разпадат и се усвояват бавно от човешкия организъм. Това допринася за стабилни нива на кръвната захар, което ни помага да останем енергични и контролира апетита ни. Нелоши качества за зрънце с такъв размер.
Основна рецепта (гарнитура за 2 порции): Залейте 150 г леща с вода в съотношение 2:1 и оставете да къкри за 20-30 минути. Добавете сол в края на готвенето.
Съхранявайте на сухо и прохладно място.
   
   
    
        
            | Енергийност (kcal/kJ) | 275 kcal / 1150 kJ | 
        
            | Въглехидрати (г) | 40.6 г | 
        
            | от които захари (г) | 1.1 г | 
        
            | Мазнини (г) | 1.6 г | 
        
            | от които наситени (г) | 0.2 г | 
        
            | Протеини (г) | 23.4 г | 
        
            | Сол (г) | 0.02 г | 
    
     
   
    
Произход:
  Германия