Нектарът от агаве е естествен подсладител извлечен от кактусо-подобно растение в Мексико. Той е по-сладък от меда, но не е толкова гъст. Самият нектар се добива от сърцевината на агавето, наречена "пина". Сокът се филтрира и след това въглехидратите се хидролизират в захари. Основният въглехидрат е комплексна форма на фруктозата, наречена инулин или фруктозан. Филтрираният хидролизиран сок е концентриран до течност подобна на нектар, който е малко по-течен от меда. Сиропът от агаве съдържа предимно фруктоза и глюкоза. Нектарът от агаве се отличава с това, че неговото гликемично ниво е по-ниско отколкото в повечето други естествени подсладители, заради високото ниво на фруктоза. Това го прави подходящ за хора чувствителни към захарта.
Употреба: Използвайте като здравословен подсладител за чай и кафе, в шейкове, десерти, сладкиши. Може да замените захарта в готови рецепти: за всяка 1 ч.ч. захар използвайте ⅔ ч.ч. нектар от агаве, то е 1,5 пъти по-сладко от захарта. При печене: намалете малко посочената в рецептата температура, тъй като в присъствието на агаве тестото покафенява по-бързо.
Съхранявайте на сухо и прохладно място, далеч от светлина и топлина. След отваряне съхранявайте в хладилник и консумирайте в рамките на 4 дни.
Енергийност (kcal/kJ) |
400 kcal / 1672 kJ |
Въглехидрати (г) |
99.3 г |
от които захари (г) |
96.5 г |
Мазнини (г) |
0.4 г |
Протеини (г) |
0.1 г |
Сол (г) |
0.01 г |
Произход:
Мексико
Производител:
Balev Bio