Овесените ядки са богати на бета-глюкан, вид диетични фибри, които се свързват с различни ползи за здравето, като подпомагане на здравето на сърцето, контролиране на нивата на захар в кръвта и подпомагане на храносмилателния процес.Овесът също така съдържа важни витамини и минерали, като желязо, магнезий и витамини от група B.
Едрите овесени ядки могат да бъдат приготвени по много начини. Обикновено се консумират за закуска под формата на овесена каша, която се приготвя чрез варене на овесените ядки във вода или мляко. За да направите овесената каша по-вкусна и още по-хранителна, можете да добавите канела, плодове, ядки, семена и българско кисело мляко.
Често се използват в различни рецепти за печене като пайове, бисквити и мъфини, да бъдат добавени към смутита, йогурт или гранола за бърза и хранителна закуска или междинно хранене.
Произход:
Финландия