Aperol е италиански  аперитив на пазара  още от 1919 г. , произведен от  Barbieri Brothers със седалище в Падуа, Италия.  Популярността му нараства непрекъснато, благодарение на способността му да се смесва с други напитки.
Леко алкохолно съдържание - само 11%. с комбиниран от различни билки вкус. Най-ярко присъствие имат ревен и тинтява.
Ароматите му са на  горчив портокал, тинтява,  ревен и хинин.
Уникален ярко оранжев цвят и горчиво-сладък вкус.
Aperol е основна съставка в коктейла  „Spritz” -  "изпръсквам" на немски език.
Това е напитка,  която се използва като аперитив в Северна Италия, най-вече в региона Венето. Приготвя се от бяло вино или Prosecco,  горчив ликьор -  като Aperol или Campari. Сервира  се  върху лед в (lowball) чаша (рокс или олд фешън) може и в чаша  за мартини или винена чаша.
   
        
   
    
Произход:
  Италия