Пекорино Романо е най-известното сирене Пекорино от овче мляко. То произхожда от римско време, когато е било ценено заради дългия си срок на годност, поради което се е използвало за храна на римската армия при пътувания. С узряването Пекорино Романо става по-солено и твърдо. Характерен е с острия си вкус. Узрелите сортове се наричат „stagionato”. Те са по-твърди и имат ронлива структура. Пекорино Романо може да се произвежда в италианските региони Лацио, Сардиния и Тоскана, а традиционно се приготвя в Рим, откъдето идва и името му.
Да се съхранява при температура между 2 и 6 °C.
Хранителни стойности за |
100 г |
Енергийност (ккал) |
388/1609 |
Въглехидрати (г) |
0 |
от които захари (г) |
0 |
Мазнини (г) |
32 |
от които наситени (г) |
18 |
Протеини (г) |
25 |
Сол (г) |
4.5 |
Произход:
Италия