Маслото може да се получи само при използване на крема, извлечена от краве мляко.
Двадесет и два литра мляко са необходими за осъществяване на килограм масло.
ТРАДИЦИОННО ПРОИЗВОДСТВО
Концепцията за правене на масло е проста.
Първо, млечният крем трябва да се бие до малки жълти зърна. Тези зърна трябва след това да се омесват до образуване на гладка повърхност
Днес процесът е механизиран, но маслото продължава да бъде правено без добавки и при строги хигиенни условия.
СТРОГИТЕ РАЗПОРЕДБИ
Маслото трябва да съдържа най-малко 82% мазнини, максимум 2% обезмаслено сухо вещество (лактоза, млечна киселина, протеини) и най-много 16% вода. Не са разрешени консерванти или ароматизатори. Правно терминът "масло" е защитен в целия Европейски съюз.
Хранителни стойности в 100 г:
Енергийна стойност 744 ккал/ 3060 kJ
Мазнини 82 г
от които наситени мастни киселини 53 г
Въглехидрати 0,8 г
от които захари 0,8 г
Белтъчини 0,7 г
Натрий 0,02 г
ЕСТЕСТВЕНО, ПИТАТЕЛНА СЪСТАВКА
Лесно метаболизира от тялото, маслото играе водеща роля в здравословна и балансирана диета. Сред другите му добродетели, маслото е нашият основен източник на витамин А, от съществено значение за растежа, зрението и защита на тялото срещу суровите екологични фактори като пушене или замърсяване.
Произход:
Франция