Сиренето халуми е традиционно кипърско сирене от козе, овче и краве мляко. През 1999 г. Кипър успява да получи официално признание на сиренето като национален продукт на страната, както и изключителните права върху неговото наименование.
Сиренето може да се приготвя и консумира по различни начини: запечено в гореща фурна, на грил или на дървени въглища, запържено в масло или зехтин като предястие, изпържено с яйца и бекон, за пълнене на равиоли, за различни сладки, за пица и пайове, върху сандвичи и закуски, а също така може да се сервира с пъпеш, диня, грозде и смокини.
Да се съхранява при температура между 2 и 6 °C в хладилник.
Енергийност (kcal/kJ) |
321 kcal / 1331 kJ |
Въглехидрати (г) |
1.9 г |
Мазнини (г) |
25 г |
Протеини (г) |
22 г |
Сол (г) |
2.6 г |
Произход:
Кипър