Рокфор е синьо сирене от овче мляко, произвеждано в южна Франция.To e едно от най-известните в света сини сирена. Въпреки че навсякъде в ЕС се произвеждат сходни сирена, законодателството на съюза определя, че само сирената, които са зрели в естествените пещери Комбалу в Рокфор-сюр-Сользон, могат да носят това име, т.е. рокфор е признато от закона географско означение на стока със защитен произход.
Сиренето рокфор е бяло на цвят, трошливо, леко влажно, със силна пикантна миризма и характерни жилки от синя плесен. Има специфичен остър мирис от плесента и ясно определен привкус на маслена киселина. Сиренето няма коричка, външната му част се яде и е леко солена. За производството на всеки килограм зряло сирене са необходими около 4,5 литра мляко.
Перфектно се съчетава в салати или плата с колбаси.
Консумира се с с десертни сухи вина, като Мускат.
Условия за съхранение
Да се съхранява при температура между 2 и 6 °C в хладилник.
Енергийност (kcal/kJ) |
365 kcal / 1509 kJ |
Въглехидрати (г) |
1.5 г |
Мазнини (г) |
31 г |
Протеини (г) |
19 г |
Сол (г) |
3.1 г |
Произход:
Франция