Сирене Raclette се споменава в средновековни текстове от швейцарско-германски манастири, датиращи още от 1291 г. В началото сиренето се е консумирало от селяни в планинските алпийски райони на кантоните Вале и Фрибург (Швейцария) и Савойя и Верхня Савоя (Франция), Raclette е полутвърдо сирене, направено от двете страни на френските и швейцарските Алпи. Valais Raclette или Fromage a Raclette, както традиционно ги наричат, се правят по методи на предците с непастьоризирано мляко от крави, пасящи на алпийските ливади. Името Raclette идва от френската дума „racler“, което означава „да се остъргвам“. Сиренето има тънка, кафеникаво-оранжева кожа и бледожълт пастет с няколко и разпръснати отворени отвори. То има много характерна приятна, ароматна миризма с кремообразна текстура, подобна на сирена Gruyere, която не се отделя дори при разтопяване. Вкусът може да варира от орех, леко кисел до млечен.
Хранителни стойности за |
100 г |
Енергийност (ккал/ kJ) |
350/1440 |
Въглехидрати (г) |
1 |
Мазнини (г) |
28 |
от които наситени (г) |
18.70 |
Протеини (г) |
22 |
Сол (г) |
2 |
Произход:
Франция