Известното сирене Morbier е кръстено на малкото село Morbier във Франш-Комте. По принцип сиренето се състои от слой сутрешно мляко и слой от вечерно мляко. Когато правят Comté, сиренето ще приключи деня с остатъчна извара, която не е достатъчна за цяло сирене. Така сиренето приключва деня притиснато с останалата вечерна извара в калъп и се разхвърля пепел върху него, за да го защити за една нощ. На следващата сутрин сиренето ще бъде допълнено със сутрешно мляко.
В наши дни сиренето обикновено се прави от едно доене с традиционната пепелна линия, заменена с растително багрило. Сиренето зрее 1,5 месеца. Morbier е полумеко сирене от краве мляко. То е с цвят на слонова кост, меко и леко еластично и веднага се разпознава по отличителния тънък черен слой, който го разделя хоризонтално в средата. Има кора, която е жълтеникава, влажна и кожена.
Хранителни стойности за |
100 г |
Енергийност (ккал/ kJ) |
360/1493 |
Въглехидрати (г) |
1 |
от които захари (г) |
1 |
Мазнини (г) |
29 |
от които наситени (г) |
18 |
Протеини (г) |
23 |
Сол (г) |
1 |
Произход:
Франция