Свинският език е източник на мед, кобалт, натрий, калций, цинк, фосфор, пантотенова киселина. Отличава се със значително съдържание на азотни вещества – екстракти. Състои се от над 14% протеини, 16,8% мазнини, голямо количество микроелементи; това е един полезен и ценен хранителен продукт.
Продуктът съдържа голямо количество желязо, което осигурява кислородния обмен в организма и допринася за унищожаването на микробите. В него има витамини В1, В2, В6, РР, манган, магнезий, желязо, калий, мед.
Благодарение на високото съдържание на желязо и калций, свинският език е изключително подходящ за деца, бременни и кърмачки. Освен това, за разлика от свинското, езикът е съществено по-ниско калоричен, затова се смята за диетичен.
Възможно отклонение от грамажа от 5 % до 10 %.
Хранителни стойности за |
100 г |
Енергийност (ккал) |
208 |
Въглехидрати (г) |
0 |
Мазнини (г) |
16,8 |
Белтък (г) |
14,2 |
Вода (мл) |
66,1 |
Произход:
България