Тази екзотична храна от Ориента вече може да се намери в доста домакинства в България. Лабне е меко сирене с текстура, подобна на крема сиренето. На вкус е нещо средно между цедено кисело мляко и крема сирене. Най-често се предлага под формата на малки топчета, потопени в слънчогледово масло. Приготвя се от цедено кисело мляко и е част от кухнята на Близкия Изток – по-точно Лабнето произхожда от Ливан.
Лабнето все пак е вид сирене, което може да е приготвено от различни млека. Също така може да е както натурално, така и с добавени подправки като червен пипер, мента, чубрица и др. По традиция Лабне се използва за закуска или като междинно хапване, в съчетание с плодове или различни видове салати. Може да бъде и заместител на заквасената сметана в някои ястия.
Темперирано Лабнето може да се сервира върху препечени филийки, или тънки крекери и да служи като ордьовър.
Продуктите с марка "Мое Твое Наше" се произвеждат от MJ Dairies, производител с впечатляващо портфолио. Фабриката се намира в Карлово и през 2004 година наследява млекопреработвателното дружество Топалица. Отличава се със съвременно оборудване, висококвалифициран персонал и специалитети, характерни за кухните на Близкия Изток и Балканите.
Да се съхранява при температура между 2 и 6 °С.
| Енергийност (kcal/kJ) |
208.78 kcal / 861.96 kJ |
| Въглехидрати (г) |
1.06 г |
| от които захари (г) |
1.05 г |
| Мазнини (г) |
21 г |
| от които наситени (г) |
13.8 г |
| Протеини (г) |
5.01 г |
| Сол (г) |
0.63 г |
Произход:
България
Производител:
Мое Твое Наше