ЛЯТНА SUPER ОФЕРТА: Безплатна доставка ЗОНИ: 0, I и II за поръчки над 30лв. Възползвай се!

Артишок 1 бр

този продукт Ви носи: 5 точки

Цена за 1 бр:

5.29 лв.

БР.
Добави в количката

Брой:

1 бр..

Описание на продукта
Голямо бодливо растение, произхождащо от Средиземноморието. Годни за консумация са удебелената сърцевина и месестите основи на листата на незрялото цвете.

Артишокът, използван от българските домакини, е освен вкусен, а и богат на биоактивни вещества. Доказателство за това е, че от острите му листа се извлича екстракт, който е суровина за производството лекарства.

Среден артишок, задушен или сварен съдържа: 60 калории; 4.2 грама протеини; по-малко от 1 милиграм мазнини; 13.4 грама въглехидрати; 114 грама натрий; 6.5 грама фибри.

Избор и съхранение на артишок
Сготвен

Артишокът може да се намери през цялата година, като пиковият му сезон е от март до май, а по-малко реколта се добива през октомври. При избора на артишок трябва да се следи главите на зеленчука да са тъмно зелени, тежки, а листата да са плътно едно до друго.

Свежият артишок е много нетраен продукт, затова трябва да се съхранява в хладилник, като се постави немит в найлонова торбичка. Най-добре е да се използва в рамките на 4 дни от покупката. Много често артишокът потъмнява, затова опитните кулинари съветват да се постави много добре почистен във вода с оцет или лимонов сок.
Важно е да знаете, че размера на артишока не влияе върху неговите вкусови качества.

Кулинарна употреба на артишок

Съставът на артишока предопределя и доброто му съчетание с вкусовете на лимони, портокали, малини, каперси, както и подправки като чесън, дафинов лист, магданоз, доставка на босилеки кориандър.

Подготовката му за консумация е свързана с премахване на цялото стъбло от основата, която се чупи, а не се реже. Отстраняват се също и малките листа от долната част на зеленчука. Необходимо е и премахване на бодлите, като може да се използва ножица или остър нож да се отрежат острите върхове. Така подготвения артишок трябва да бъде поставен във вода със сока от един или два лимона (или оцетна вода) до момента на сготвянето му.

Ядивната част на артишока са вътрешните, долни листа, като се консумира 1/3 от тяхната долна част. Ядивна е и сърцевината на артишока, но първо трябва да се отстрани мъхестото покритие. Артишокът бебе е напълно зрял артишок, който расте близо до земята, защитен от по-големите листа на растението. Той е лесен за готвене и подготовка, тъй като вътрешната мъхеста част не се развива.

Препоръчваме ви да консумирате артишока сварен на пара, защото така се запазват всички негови полезни вещества. Все пак той е много вкусен печен или задушен. Неголемите артишоци са много подходящи за закуска, а средните - за задушаване и печене. Прясната сърцевина на артишока може да бъде добавена в салати.
Ползи от артишока
Нарязан Артишок


Подобни продукти