10 съвета за коледния шопинг


Пазаруването преди Коледа не може да бъде сравнено с нищо - емоциите от избирането на подаръци за близките, разходите, които достигат своя пик по това време на годината, времето, което отделяме за пазаруване...

1. Избирайте най-доброто

Най-доброто съвсем не означава най-скъпото. Най-доброто е това, което ще зарадва близките ви, а затова са нужни повече добри идеи.

2. Безопасността винаги е важна

Дори около коледното суетене не забравяйте, че безопасността е важна. Ако пазарувате онлайн, избирайте познати или препоръчани сайтове. Или поне проверете условията им за покупка, доставка и връщане на повредена стока.

3. Направете си списък

Безспорно коледата излиза скъпо. Направете си списък с това, което ще трябва да купите, с подаръците, храната и пр. Така ще имате възможност да пресметнете разходите си предварително и да се огледате за всички алтернативи.

4. Добро опаковане

Опаковката на подаръците винаги е важна. Ако сметнете, че ще ви излезе твърде скъпо, винаги можете да се подготвите предварително и да опаковате подаръците сами. Това ще бъде оценено от близките ви.

5. Намаленията

Много магазини правят коледни намаления и отстъпки. Следете ги. Но внимавайте, не правете отстъпка от качеството.

6. Избягвайте уикендите

През почивните дни преди Коледа в магазините се тълпят толкова хора, че е трудно да разглеждаш и преценяваш. В такива моменти сме склонни да купуваме набързо.

7. Не се ограничавайте в избора

Ако вече сте направили списък, това не означава, че не бива да излизате от него. Спокойно можете да замените нещо от списъка за сметка на по-добро.

8. Пазете си касовите белжки

Около Коледа пазаруването се превръща във всеобща суматоха и грешки са възможни, затова не изхвърляйте касовите бележки.

9. Не опаковайте веднага

По-лесно е да опаковате всичко, което купите по най-бързия начин, но е по-добре да не бързате. Огледайте покупките си за останали етикети с цени или повреда.

10. Не чакайте последния момент

Ако оставите всички покупки за един ден – ще се уморите, ще забравите нещо и вероятно ще похарчите повече пари. Дайте си време.
Supermag
Снимка: Flickr
Вижте още:

6 начина да спестим от празничното пазаруване