Кускусът се произвежда от грис – тип жито. Родината му е Северна Африка, като достига и до нас в различни варианти.
Той е сред най-здравословните продукти базирани на зърнени култури, има по-малко гликемичен товар от пастата. Кускусът съдържа по-голямо количество витамини, двойно по-голямо количество рибофлавин, ниацин, вит. В6 , фолейт, както и четири пъти повече Тиамин и Пантотенова киселина. Количеството на протеините е 3,6 г за 100 г продукт – същото като при пастата.
Може да се приготвя със зеленчуци или с месни изделия. Добавя се към салати, особено с кориандър, босилек или джоджен. Той е страхотна основа за всякакви видове ястия.
Хранителни стойности за |
100 г |
Енергийност (ккал/kJ) |
396/1567 |
Въглехидрати (г) |
77 |
Мазнини (г) |
1 |
Протеини (г) |
13 |
Сол (г) |
0.01 |
Произход:
Италия